Ce este de fapt designul iconic? Și de ce îl prețuim atât de mult

  • Iconic Designs&Products

Un design iconic este ceva ușor de recunoscut și memorabil și se poate referi la multe lucruri, de la persoane la arhitectură, de la un branding inedit la un automobile, de design industrial la cinema și cultură pop. De obicei este considerat inovator, prin utilizarea de noi materiale sau tehnici sau prin revoluționarea utilizării materialelor sau tehnicilor mai vechi într-un mod nou. Pentru ca un produs să devină iconic șși astfel atemporal el trebuie să aibă un design fundamental bun. Acesta devine iconic prin faptul că stabilește un nou reper în domeniu și este instantaneu recunoscut cultural.

 

 

Uneori termenul iconic este confundat cu clasic, care este mai larg. De exemplu, un Peugeot 202 este o mașină clasică, dar nu putem spune că are un design iconic. Pe de altă parte, un Mini Cooper este atât clasic, cât și iconic. Toate mașinile de epocă sunt etichetate mașini clasice, dar doar câteva sunt emblematice. Pentru a fi siguri că ați etichetat corect un produs, puteți să vă puneți câteva întrebări simple, cum ar fi istoricul acestuia, cât de ușor este recunoscut acel produs, dacă designul său a rezistat în timp, fiind la fel de actual indiferent de perioada analizată.  

De asemenea, sunt importante standardele noi pe care le setează acesta, fie că vorbim de tehnica de fabricație, de calitate, de stil, cele mai multe piese iconice fiind și trendsetters atât pentru industria respectivă, cât și pentru altele, conexe. Am mai putea adăuga că piesele iconice sunt și cele mai des plagiate, fie că vorbim de copii 1 la 1 sau de variațiuni ale aceluiași produs, declinate de mai mulți producători. 

De ce ar trebui să cumperi piese iconice

Ca și în fashion, unele piese de mobilier se demodează rapid. Din fericire, există o mulțime de piese de mobilier emblematice, dintre care unele au 100 de ani de existență pe piață, iar valoarea lor nu a scăzut deloc, ba, mai mult, a crescut.   

Printre ele se numără scaunul Barcelona al lui Mies van der Rohe (creat în 1929), pe care îl poți cu ușurință recunoaște în filme celebre și despre care am scris pe larg și aici sau modelul B3, denumit mai frecvent „Scaunul Wassily” al lui Marcel Breurer, care a devenit un simbol al modernismului și rămâne printre cele mai faimoase dintre scaunele Bauhaus. 

Acestea sunt doar două exemple de piese de mobilier care sunt în continuare printre cele mai iubite piese de mobilier, pe care le veți găsi în interioare de lux. Nu doar că nu își pierd strălucirea în timp, ci dau și un plus valoare casei în care se află. Sau biroului. 

Vă invităm să descoperiți zeci de exemple de piese de mobilier iconice, în showroomul nostru sau pe site aici. 

 

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo