Scaunul Barcelona – un clasic care continuă să surprindă. Și cu propriul rol în filme celebre

  • Iconic Designs&Products

Nu trebuie să fii arhitect sau designer ca să recunoști această piesă. Poate că nu-i știi istoria, secretele, dar cu siguranță îi recunoști forma, minimalismul și atemporalitatea. Pentru că atunci când a fost creat de titanul arhitecturii moderne Mies van der Rohe în 1929 a devenit întruchiparea sintagmei less is more. Care supraviețuiește și ghidează amenajările din întreaga lume și azi, aproape 100 de ani mai târziu. 

Ludwig Mies van der Rohe, cunoscut ca arhitect american de origine germană ale cărui forme rectilinii, realizate într-o simplitate elegantă, au devenit simboluri, era fiul unui maestru zidar și nu a beneficiat niciodată de o educație formală în arhitectură. Totuși, impactul acestuia în arhitectura secolului trecut și influențele sale continuă să fie actuale și rămân definitorii în domeniu. 

Spre deosebire de mulți dintre contemporanii săi Bauhaus, care s-au concentrat pe minimalism și puterea structurii, Mies van der Rohe a proiectat scaunul Barcelona având în vedere regalitatea. În 1929, știind că regele și regina Spaniei vor vizita expoziția internațională de profil de la Barcelona și Pavilionul German unde Mies și-a pus semnătura, s-a străduit să facă o piesă de mobilier potrivită pentru un monarh. Astfel, deși Barcelona avea un aspect intenționat neornamental, era în același timp sofisticat și luxos, detaliile spectaculoase făcând din această piesă atracția pavilionului.

 Doar două scaune au fost create pentru eveniment – folosite apoi de Mies pentru amenajarea unei vile din Cehia -, iar apoi a urmat o producție limitată, sporadică, scaunul Barcelona intrând în producția de masă abia în la finalul anilor ’40, când aceasta a fost preluată de Knoll Furniture Company, care deține și azi dreptul de producere a piesei iconice de mobilier. 

Surprinzător, însă aspectul scaunului realizat în mare parte manual la începutul secolului trecut emană un aer high tech, rămânând astfel printre preferatele arhitecților din întreaga lume. Este și unul dintre motivele pentru care îl veți recunoaște într-o mulțime de filme celebre. Astfel, scaunul Barcelona are un rol în American Psycho, celebra peliculă cu Christian Bale în rolul principal, dar și în Casino Royale, unde apare alături de celebrul James Bond, în casa lui M. Apare și în filme precum TwilightIron Man 2, acasă la Bruce Wayne în Batman versus Superman, dar și în serialul thriller Homeland

 

Sigur, sunt doar câteva dintre aparițiile unei piese iconice ce cu siguranță va avea același rol pe scena designului internațional și peste un secol. De ce? Pentru că această piesă de mobilier reprezintă o fuziune perfectă între formă și funcționalitate, iar eleganța sa atemporală o face atât de ușor de iubit. 

Și, ca în cazul oricărei piese iconice, tentația de a o copia este imensă, iar scaunul Barcelona nu face deloc excepție de la această regulă. Tocmai de aceea, la mijlocul anilor ’90, Knoll Studio a adăugat semnătura lui Mies pe spatele piciorului drept al scaunului, acesta devenind un nou element care distinge originalul de numeroasele sale copii. 

Merită să deții originalul, deși copiile sale sunt mult mai accesibile (chiar dacă nu ieftine)? Răspunsul este simplu: da.

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo