DIGI24 - Clădirile de sticlă din cele mai puternice zone corporate din România sunt pustii

Zonele Aurel Vlaicu și Pipera, cunoscute drept cele mai puternice zone corporate din România, sunt pustii. Din zecile de mii de angajați care lucrează în clădirile de sticlă, astăzi doar o treime se mai duc fizic la birou. Ceilalți își îndeplinesc sarcinile de acasă.

Într-o zi de lucru, la 8 dimineața, considerată oră de vârf la metrou, stația Aurel Vlaicu arată de parcă ar fi o zi de weekend. Înainte de pandemie aici așteptai minute bune ca să poți ieși la suprafață. Acum, o bună parte din miile de corporatiștii care veneau la muncă la multinaționalele din zonă lucrează de acasă.

Trenurile metroului, cândva neîncăpătoare, sunt acum aproape goale.

Scăderea traficului în staţiile de metrou din zonele unde sunt clădirile de birouri s-a văzut după ce multinaționalele au adopte sistemul de muncă de acasă odată cu declanșarea pandemiei. Astăzi pe la stația Aurel Vlaicu trec cu 70% mai puțini oameni decât treceau în urmă cu un an. Lipsa corporatiștilor este resimțită și de comercianții din zonă. Cozile de altădată de la covrigi sau cafea au dispărut.

La fel de pustie este și zona Pipera. Clădirile în care lucrau mii de angajați sunt acolo aproape goale și așa vor rămâne și în viitorul apropiat. Pandemia a schimba regulile muncii de la birou, iar angajatorii trebuie să regândească spațiul de lucru comun.

Horatiu Didea, manager al unei companii de amenajări pentru birouri: "Open space-ul vechi, așa cum îl știm noi, cu siguranță nu va mai fi niciodată ceea ce a fost. Asta e aproape sigur pentru că munca individuală care se făcea în open space va fi făcută de acasă. Biroul viitorului va fi făcut din camere foarte flexibile, de multe ori vor fi cabine mobile, ușor de reconfigurat și care vor servi niște funcții multiple".      

Flexibilitatea reprezintă un atu pentru corporatistul viitorului, care trebuie să fie disponibil atât pentru munca de birou, dar mai ales pentru cea de acasă.

Ana Visian, reprezentant al unei platforme de recrutare online: "Se pune accent pe abilitate oamenilor și angajaților de a se adapta unui astfel de tip de muncă: să se integreze mai ușor în echipă, să își adapteze programul call-urilor frecvente și al ședințelor care acum se întâmplă online prin diverse aplicații."

Experții în resurse umane spun că de când cu pandemia companiile au tendința de a angaja personal pe proiecte și mai puțin în termen stabilit de opt ore. Astfel, salariații vor avea posibilitatea de a lucra în mai multe locuri deodată și practic de a-și crește veniturile.

Reportaj aparut in editia DIGI24