Florence Knoll, 101 ani de design; good design is good business

  • Iconic Designers

Te-ai întrebat vreodată cui i-a venit ideea birourilor open-space? Deși rafinată în ultimii ani și declinată cu funcționalități multiple, adaptate pieței muncii, ideea a apărut la mijlocul secolului trecut. Da, chiar atât de veche este. Iar Florence Knoll, arhitect american, antreprenor și fondatorul unei companii de referință în domeniu, este cea care a inițiat această nouă tendință. Așadar, de fiecare dată când te vei bucura de un spațiu aerisit, cu mobilier elegant și influențe artsy, iată cine stă în spatele ideii care a revoluționat birourile. 

Florence Marguerite Schust s-a născut pe 24 mai 1917, în Michigan, SUA, însă a rămas orfană la vârsta de 12 ani. A mers la Kingswood School for Girls din Michigan unde s-a intersectat cu arhitectul finlandez Eliel Saarinen, proiectantul clădirii școlii. Mai târziu, ea a urmat cursurile de arhitectură la Cranbrook Academy of Art, unde s-a reîntâlnit cu Saarinen, devenind una dintre puținele femei ale vremurilor care activa în domeniul arhitecturii. 

La recomandarea lui Eliel Saarinen și Alvar Aalto, Florence a continuat să studieze sub unii dintre cei mai mari arhitecți din secolul XX, inclusiv Walter Gropius și Marcel Breuer în Cambridge, Massachusetts sau Ludwig Mies van der Rohe, care preda la Institutul de Tehnologie din Illinois.

În 1941, Florence s-a mutat la New York, unde l-a cunoscut pe Hans Knoll, un tânăr care își înființa o companie de mobilă. S-au căsătorit 5 ani mai târziu, iar abilitățile de design ale lui Florence și perspicacitatea în afaceri a lui Hans au transformat compania într-un arbitru internațional al stilului și designului. După moartea bruscă a soțului, într-un accident de mașină, în 1955, Florence a preluat compania și a dezvoltat-o într-un ritm fenomenal. 

Florence a reunit sub umbrela companiei conduse de soțul său nume de referință precum Eero Saarinen, Harry Bertoia și Mies van der Rohe, cei care i-au fost atât prieteni, cât și profesori sau colegi. 

Florence Knoll s-a diferențiat prin ideea sa de a moderniza biroul corporativ al Americii postbelice, aglomerat, apăsător, transformându-l într-un spațiu deschis, elegant, cu elemente artistice. Spațiile ce favorizează discuții creative, informale azi sunt o materializare a ideilor lui Florence. Noua viziune includea integrarea culorilor vibrante și a corpurilor de iluminat diverse, țesături acustice, scaune modelate ca petale de lalele, canapele și birouri cu picioare cromate, mese de întâlnire ovale și în general un design ce îți dădea senzația de flotabilitate. 

Viziunea sa a fost a unui spațiu total, nefracționat, gândit totul în ansamblu. Mereu a avut în minte funcționalitatea, astfel că unele dintre piesele de design ce-i poartă semnătura sunt piese ce completează o amenajare, cum ar fi mesele. 

Companii de referință din SUA, cum ar fi sediile IBM, CBS sau GM poartă semnătura arhitectei. S-a retras din compania Knoll în 1965, însă a continuat să profeseze, rămânând activă în domeniu. A murit la 101 ani, în 2019, însă ideile sale, definitorii pentru stilul internațional și abordarea modernă a spațiilor, vor fi probabil prezente în designul contemporan mulți ani de acum înainte. 

Designul bun este suma experienței unui designer și rezultă din capacitatea de a analiza și de a rezolva probleme prin gândire organizată și imaginație, spunea Florence Knoll într-un interviu acordat revistei Times, concluzionând apoi: good design is good business.

 

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo