Scaunul de birou Aeron se adaptează natural tuturor fizionomiilor corporale și figurează în colecția permanentă găzduită de Museum of Modern Art.

Istoricul produsului

Stăpânește problema și definește-o în cele mai mici detalii posibile. Bill Stumpf s-a ghidat după această filosofie la fiecare proiect pe care l-a contractat de la Herman Miller, însă probabil că nu a aplicat-o niciodată cu atâta rigoare cum a făcut-o pentru scaunul revoluționar Aeron. Lucrând în colaborare cu Don Chadwick, Stumpf a început să reflecteze la ce ar trebui să ofere un scaun, consultând persoane care au petrecut foarte mult timp șezând pe scaun: persoane mai în vârstă din căminele de bătrâni. Când Stumpf și Chadwick au pus în practică ceea ce au aflat despre cum ar trebui conceput un scaun de birou, aceștia au început o adevărată revoluție în ergonomie.

Cu structura sa aerisită, adaptabilitatea la toate morfologiile corporale, tehnologia de susținere care mimează natural mișcările corpului uman în poziție așezată și designul ecologic, Aeron a dat peste cap toate convențiile acceptate până atunci în materie de scaune de birou. Nu era tapițat. Nu avea umplutură. Și ideile proiectanților despre ceea ce numeau ei lucrul „de performanță transversală", un amestec de activități ce solicită concentrare intensă și interacțiuni spontane, au permis anticiparea realităților din spațiul de lucru actual, în cadrul căruia aspectele tehnologice și sociale sunt din ce în ce mai interdependente.

Performanță

Fiecare material, fiecare mecanism al scaunului Aeron este un progres în arta și în știința statului pe scaun. Aeron este primul scaun de birou în care materialul textil și umplutura au fost înlocuite cu membrane de suspensie țesută cu un nivel superior de aerisire. Cu spătarul și șezutul confecționate din materialul inovator Pellicle, scaunul Aeron asigură o distribuție omogenă a greutății, eliminând punctele de presiune și acumularea de căldură.

Kinemat Tilt

Stumpf și Chadwick au ajuns la concluzia că, din punct de vedere funcțional, un scaun trebuie să urmeze mișcările corpului nostru într-un mod cât mai natural posibil. Ei au reușit să obțină acest rezultat cu mecanismul de basculare Kinemat al scaunului Aeron. Cu acest mecanism brevetat, poți să te lași pe spate urmând o cursă fluidă și corpul tău pivotează natural la nivelul coapselor, al genunchilor și al gleznelor.

PostureFit

Aducând o completare modestă dar fundamentală la designul inițial al scaunului Aeron, tehnologia PostureFit asigură o susținere adaptată în partea inferioară a coloanei tale vertebrale, denumită și regiunea sacrală, pentru a-ți ajuta pelvisul să-și mențină înclinarea sa naturală care este în față. Astfel, eviți să stai gârbovit și îți menții coloana vertebrală aliniată.

Design

Funcționalitatea scaunului Aeron devine evidentă imediat și contribuie la designul său distinct, care te invită să te așezi pentru a descoperi confortul scaunului. De la transparența materialului de suspensie Pellicle la curbele scaunului, Aeron a fost proiectat exclusiv pentru utilizatori, cu o estetică originală. Nu este surprinzător faptul că scaunul a fost adăugat în colecția permanentă a Museum of Modern Art din SUA, chiar înainte de a fi lansat pe piață.

Materialele sofisticate ale scaunului Aeron precum și cele trei modele de material de suspensie (Classic, Tuxedo și Waves), disponibile în diferite nuanțe de culoare, se adaptează la o gamă largă de preferințe și de spații.

Scaunul Aeron

Gamă

Designul inovator și performanțele scaunului Aeron se reflectă asupra întregii game de scaune, inclusiv scaunele înalte de birou și scaunele de vizitator.

 

Istoricul designului

Am vrut un tip de scaun total inedit. Așa am ajuns să apelăm la cei doi designeri care au creat scaunul revoluționar Equa și le-am cerut să începem de la zero, fără idei preconcepute. O provocare îndrăzneață!

„Crearea unei noi forme originale pentru scaunul Aeron pornea de la o voință deliberată", explică designerul Bill Stumpf. „Scaunele ergonomice ale concurenței au devenit adevărate clone." Diferențierea a jucat un rol major în strategia de proiectare a scaunelor Aeron și rămâne unul dintre cei mai importanți factori ai succesului său, pentru a nu spune cel mai important.

„Corpul uman nu are nicio linie dreaptă, acesta este biomorfic. Noi am proiectat scaunul, înainte de toate, pentru a fi biomorfic, sau curbiliniu, ca metaforă a corpului uman, atât vizual, cât și tactil. Scaunul Aeron nu conține nicio linie dreaptă."

Și cum rămâne cu pernele? Bill Stumpf răspunde: „Pellicle a fost o strategie deliberată, transparența sa simbolizând libera circulație a aerului către piele, la fel ca dantela, perdelele și alte membrane permeabile care permit trecerea aerului, a luminii sau a umezelii. Transparența scaunului ca element vizual corespunde ideii de arhitectură și de tehnologii transparente, un concept revoluționar lansat de Aeron, cu mult timp înainte de apariția iMac-urilor transparente de la Apple. Transparența este o mișcare importantă în design. Obiectivul său este de a face tehnologia mai puțin opacă, de a comunica funcționarea internă a lucrurilor și de a face obiectele mai puțin intrusive în mediu. Aeron este un scaun nonintrusiv".

Desingul scaunului Aeron a fost rafinat și validat prin diverse studii și avize ale experților:

confortul scaunului Aeron a fost testat pe o multitudine de utilizatori care l-au comparat cu cele mai bune scaune de birou disponibile;ergonomiști, ortopediști și fizioterapeuți de renume au evaluat adaptarea și mișcarea scaunului, precum și avantajele și simplitatea ajustărilor;echipa responsabilă de designul scaunului a desfășurat studii antropometrice pe un eșantion ce reflectă populația Statelor Unite ale Americii, cu ajutorul unui instrument special conceput pentru a calcula tot felul de măsurători, de la înălțimea poplitee (partea posterioară a genunchiului) până la lungimea antebrațului.

Echipa a cartografiat punctele de presiune și a efectuat teste termice pentru a determina distribuția greutății, precum și calitățile materialului Pellicle de disipare a căldurii și a umidității pe șezutul și spătarul scaunului.

Studiile pe teren cu ajutorul instrumentului de măsurare special conceput au analizat relația dintre talia utilizatorilor și preferințele pentru o anumită mărime de scaun (Dowell 1995b). Măsurătorile, efectuate pe un eșantion reprezentativ de 224 de persoane, repartizate echilibrat între bărbați și femei și care reflectă îndeaproape distribuția populației americane pentru majoritatea dimensiunilor, au arătat că, dintre toate datele antropometrice măsurate, înălțimea și greutatea au fost cel mai strâns asociate cu preferințele pentru o mărime sau alta de scaun. De fapt, această corelație este atât de puternică, încât putem să recomandăm una dintre cele trei mărimi doar în baza acestor dimensiuni.

Dacă tradiția sa estetică se dezvăluie de-a lungul unor forme lirice, care evocă lucrările lui George Nelson, de-a lungul unor forme organice specifice designerului Charles Eames și de-a lungul unui aspect curat, atletic care ne duce cu gândul la scaunul Equa al aceluiași designer, Aeron nu seamănă, de fapt, cu niciun alt scaun. Prin forma sa unică, Aeron își exprimă clar scopul și utilizarea și expune fără reținere compoziția componentelor și modul în care acestea interacționează. Suprafețele sale ușor transparente și lucioase îi conferă o calitate eterică. Scaunul devine parte integrantă a persoanei care îl folosește și a spațiului în care este amplasat.

Produs în mare parte din materiale reciclabile, scaunul Aeron este proiectat pentru a dura și elementele care sunt cele mai expuse uzurii sunt ușor de înlocuit și de reciclat. Exact ceea ce aștepți de la un design bine gândit.