3 scaune, 3 idei, 3 piese emblematice care au schimbat viziunea asupra designului de obiect

  • Iconic Designs&Products

Când privești o piesă de mobilier nu te gândești că acea simplă construcție poate influența generații de designeri și milioane de amenajări din întreaga lume. Și totuși, așa este. Este cazul pieselor lui Eero Saarinen despre care vorbim astăzi: scaunul Womb, colecția Piedestal și scaunul Saarinen.  

Prezent în aproape toate interioarele proiectate de Florence Knoll, scaunul executiv Saarinen a rămas unul dintre cele mai populare modele ale Knoll Inc timp de aproape 70 de ani. Designul, care se găsește acum în zonele de dining rezidențiale la fel de des ca și în birouri, a transformat ideea pe care o aveam despre cum ar trebui să arate scaunele executive, odată cu adoptarea formei sale sculpturale și a finisajului modern.

Eero Saarinen a proiectat revoluționarul scaun Womb la cererea lui Florence Knoll pentru „un scaun care să fie ca un coș plin de perne – ceva în care te poți ghemui cu adevărat”. Acest clasic de la mijlocul secolului susține nenumărate poziții și oferă confortul mult căutat - de unde și numele. Iar acum este produs în diferite variante, inclusiv de sofa. La fel de confortabile și ușor de recunoscut. 

Cu colecția Pedestal, Eero Saarinen a rezolvat problema „lumii urâte, confuze și neliniștite” de sub mese și scaune. Colecția este definitorie pentru designul modern și un plus atemporal pentru casa ta. În zona de living, dar nu numai, o astfel de piesă devine statement, fiind categoric un punct central al amenajării.   

Așadar, 3 scaune. 3 idei. 3 piese emblematice. Fiecare dintre acestea sunt definitorii pentru o perioadă extraordinară în designul de obiect, dar, în același timp, rămân relevante și aproape un secol mai târziu. De ce? Poate pentru că liniile simple nu se demodează niciodată. Poate pentru că viziunea lui Eero Saarinen este atemporală. 

Și totuși, să nu credeți că arhitectul de origine finlandeză nu a primit critici. Tocmai flexibilitatea formei și evoluția surprinzătoare de la o piesă de design la alta i-au atras critici. 

Iar un alt fun fact: deși a început să proiecteze mobilier în adolescență, abia când el și Charles Eames au câștigat premiul I la concursul „Design organic în mobilier pentru casă” al Muzeului de Artă Modernă în 1940 a fost luat în serios ca designer de obiect. Deși scaunele lor premiate din placaj turnat nu au fost niciodată puse în producție, recunoașterea a lansat cariera ambilor bărbați - Eames lucrând pentru Herman Miller, în timp ce Saarinen a colaborat cu foștii săi asociați Cranbrook, Hans și Florence Knoll.

Din păcate, arhitectul absolvent al prestigioasei Universități Yale, a murit la doar 51 de ani, în timpul unei operații pe creier. Extrem de ambițios și focusat pe munca sa – venea la birou chiar și de Anul Nou - cu siguranță că moștenirea sa ar fi fost mult mai vastă. Chiar și așa, ne rămân piesele care încă ne taie răsuflarea și nu numai. 

Aici vă lăsăm o galerie foto care cu siguranță vă va inspira. Și lăsa fără cuvinte, cum spuneam.  

 

Când privești o piesă de mobilier nu te gândești că acea simplă construcție poate influența generații de designeri și milioane de amenajări din întreaga lume. Și totuși, așa este. Este cazul pieselor lui Eero Saarinen despre care vorbim astăzi: scaunul Womb, colecția Pedestal și scaunul Saarinen.  

 

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo