Capital - Cum arată viitorul post-coronavirus

Workspace Studio este o companie specializată în solutii de fitout și mobilier de birou orientat catre design ergonomic human–centric și partener unic acreditat al Herman Miller în Romania. În 2019, afacerile Workspace Studio au fost de 10.7 milioane euro, duble față de 2018. Capital a stat de vorbă cu Horațiu Didea, Managing Partner Workspace Studio, despre criza pe care o traversează lumea la ora actuală, care sunt perspectivele și cum se vor schimba lucrurile după epidemie.
 

Capital: Criza economică și blocajul au venit rapid și se resimt și în Romania. Cum te-a afectat pe tine, ca om de afaceri, aceasta situație?  

Horațiu Didea: M-a afectat în primul rând emoțional,pentru că trebuie uneori să dai vești proaste oamenilor, ceea ce este cel mai greu, dar și pentru că business-ul este amenințat.
În mod evident m-a afectat și financiar, ne așteptam ca acest an să fie unul record pentru Workspace Studio și nu pare că va fi așa.

Pe de altă parte, ca să păstrez o notă optimistă, citez a treia solutie a lui Steinhart din Jurnalul Fericirii: ” În martie 1939, Churchill îi spune Marthei Bibescu: „Va fi război. Praf și pulbere se va alege din imperiul britanic. Moartea ne pândește pe toți. Iar eu simt ca întineresc cu douăzeci de ani”.

Capital: În acest moment, avem așa (cifre oficiale): Contracție economică de 40%, un milion de oameni în șomaj, investiții străine în prăbușire cu 70%. Ce îți vine în minte, care este prima impresie cand ai acest tablou economic în fața ochilor?

Horațiu Didea: Cea mai rea criză de la Marea Depresiune din ’29 încoace.

Capital: Cum crezi că vor evolua lucrurile în următoarea perioadă? Va fi o criză economică de durată sau lucrurile vor intra rapid în normalitate după ce se vor ridica restrictiile?

Horațiu Didea: Cred că dacă nu se găsește rapid un vaccin (estimez probabilitatea la 20%) economia va fi afectată pe termen lung, iar productivitatea va avea nevoie de mulți, mulți ani pentru a-și reveni.

Capital: Avem cel putin 3 domenii care sunt la pământ în acest moment (horeca, turismul si industria). Crezi ca ar trebui ajutate cumva să iasa din bocaj?

Horațiu Didea: Orice drum începe cu primul pas – să funcționeze. Ar trebui cât mai repede să se rescrie regulile de funcționare și să înceapă operarea imediat. Cum, cu ce ajutoare, în ce condiții, este o chestiune secundară. Însă România nu își permite să susțină sectoare întregi pe termen lung.

Pe de altă parte, am văzut că sunt companii din industria auto care reiau activitatea zilele astea, ceea ce este un semn bun. Posibil ca segmentul industrial să fie tras în sus de reluarea activității în alte state ale lumii.

Pentru HoReCa cred ca totul depinde de felul în care este gestionată criza sanitară și durata acesteia. În acest domeniu vara este sezon de vârf și sper să fie găsite soluții ca acest sector să poate deveni operațional. Avantajul este că în horeca nu există delay la fel de mare ca în alte sectoare, din momentul în care se deschid restaurantele, vor exista clienți. Sigur că va dura până să revină la numărul de clienți cu care afacerile din acest sector s-au obișnuit, dar aici industria funcționează aproape ca un buton on-off, lanțul economic este destul de scurt.

Vor fi mari probleme de încredere și lichiditate

Pe de altă parte, turismul va fi probabil afectat profund. Pe zona de turism de business/corporate, în vara este oricum activitate la nivel foarte scăzut, iar în ceea ce privește turismul de placer, mă aștept să pornească destul de greu, chiar și după relaxarea restricțiilor. Atât din considerente la nivel psihologic, dar și pentru că întreaga criză va afecta economiile și veniturile disponibile ale populației, cred că va exista o reticență majoră față de călătorii.

Capital: Crezi ca statul ar trebui să ajute business-urile? Ajutoarele de la stat ajută cu ceva mediul de afaceri?

Horațiu Didea: Statul trebuie sa fie un bun antrenor și arbitru; ajutoarele (mai ales accesul la lichidități) sunt foarte importante, drept dovadă că toate marile economii se folosesc de ele.

Capital: Care a fost cea mai buna masura (daca a fost pana acum vreuna) pe care a luat-o statul pana acum, de la declansarea crizei. Care a fost cea mai proasta masura pe care a luat-o statul pana acum, de la declansarea crizei?

Horațiu Didea: Cred că în general, date fiind resursele extrem de limitate de care dispune, statul român a gestionat bine criza. Prudența statului a salvat vieți, dar a implicat asumarea unei căderii economice și mai mari.

Ce ar trebui statul sa facă în această etapă este să dezvolte soluții practice de redeschidere măcar la un nivel minimal a întregii economii, astfel încât rana în economie să fie cât mai puțin adâncă. Cu fiecare zi de continuare a restricțiilor se adâncesc problemele din economie și astfel situația devine tot mai dificil de gestionat.

Capital: Cum crezi că se va schimba mediul de afaceri?

Horațiu Didea: Vor fi mari probleme de încredere și lichiditate.

Companiile mici, prinse în faze de investiții și care nu avut încă timp să devină profitabile, vor suferi mai mult. Pe de altă parte, start-up-urile sunt, teoretic, mai adaptabile și ar trebui să se reorienteze rapid, să dezvolte noi linii de business și să caute soluții pentru supraviețuire.

Digitalizarea va accelera. Probabil că este singura parte bună cu care vom rămâne cu toții din toată situația aceasta.

Cei rămași fără joburi și le vor recăpăta greu.

Se vor vedea din nou companiile construite sănătos, care sunt capabile să producă valoare și să livreze produse și servicii de calitate impecabilă. Deși afectate, acestea vor suferi mai puțin.

Într-un fel, modul în care acționează virusul asupra corpului este o analogie bună: un organism sănătos va fi afectat mai mult sau mai puțin, dar va trece peste boală. La fel și companiile, cele cu sisteme axate pe eficiență și calitate vor fi capabile să depășească criza.

Într-un organism cu co-morbidități, virusul face ravagii. La fel, companiile cu modele de business ne-sănătoase vor depăși cu greu sau deloc lunile care urmează.

Capital: Ce lecții ar trebui sa ia oamenii de afaceri, dupa ce se va termina criza?

Horațiu Didea: Cash-flow, flexibilitate, digitalizare, eficiență a proceselor și financiară – aceștia vor fi pilonii.

Capital: Au fost state care s-au grabit sa redeschida economiile, in ciuda evolutiei pandemiei. Crezi ca a fost o decizie buna?  

Horațiu Didea: Da, e o decizie bună. Lumea încă nu întelege cât de brutală va fi criza și cât de mult costă fiecare amânare. Boala va deveni parte din viața de zi cu zi pentru mult timp, e extrem de important ca intreaga economie sa funcționeze, chiar dacă la un nivel redus. Motoarele trebuie sa meargă.

Capital: Cine va iesi mai intarit din aceasta criza (fie ca e vorba de state, guverne, oameni sau afaceri) ?

Horațiu Didea: Cei cu excedente, digitalizati, flexibili și productivi. Cei ce au acestea vor avea și mai mult, ceilalți riscă să piardă tot dacă nu se adaptează și devin, la rândul lor creatori de valoare.

Capital: Crezi că lumea va mai fi la fel dupa ce vor trece epidemia și criza aferenta ei?  

Horațiu Didea: Așa ar trebui, dar mă tem că nu – psihologic mai ales, și de aici cu implicații în toate relațiile, lumea va fi marcată pentru o perioadă destul de lungă de timp.

Dar, luând în considerare istoria, toate molimele, războaiele și crizele prin care am trecut, personal cred că această criză e una blândă, comparată cu ororile trecutului și nu trebuie să ne îngrijorăm, ci să ne concentram pe relațiile pozitive cu semenii și pe munca de reconstrucție.

Interviu pentru editia Capital din 24.04.2020