Design therapy - Rețeta pentru un birou perfect

Dacă e luni, să vorbim de birouri… Cred că și voi petreceți destul timp la un birou. Ca angajat sau ca antreprenor trebuie să știi cât de mult se depinde productivitatea de mediul de lucru. De aceea, după ce am luat la pas câteva birouri faine din București, am zis să dau un ochi și în curtea vecinului. Pardon, a celor care furnizează soluții pentru birouri. Și bine am făcut, căci iată ce minunății am descoperit! 

În primul rând, întotdeauna am căutat aspectul estetic al unui birou. Da, trebuie să fie și funcțional, dar dacă intru într-un birou și mă apucă groază că trebuie să petrec acolo 8 – 10 ore, ziua e deja compromisă. Prin urmare, un birou perfect, pentru mine, îmbină funcționalul cu esteticul. Utilul cu plăcutul. Așa am găsit la Workspace Studio, o firmă care se ocupă fix cu oferirea de soluții de amenajare pentru birouri, aceste minunății:

Evident, preferatul meu este primul, cel unde se îmbină spațiul de lucru cu ceva verde. Și așa ajungem la partea a doua a rețetei: obiectele care te înconjoară. Plantele ar trebui să fie nelipsite dintr-un birou. Fie și cele care nu fac flori, cum ar fi cactușii sau dracena, care trăiesc și fără să le acorzi prea multă atenție.

Cele mai faine scaune pentru birou

Dincolo de partea aceasta, estetică, despre care am insistat să vorbesc la început ca să fiu sigură că nu săriți peste ea, ne întoarcem la funcționalitate. Și la ergonomie. Am testat multe scaune de birou. Multe. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Unele buretate, cu plasă, fără etc. Dar cele mai faine scaune, în care efectiv am uitat că lucrez (poate acesta nu este chiar un lucru bun, dacă mă gândesc bine) sunt cele de la Herman Miller. De altfel, calitatea lor este recunoscută la nivel mondial și chiar nu mai au nevoie de prezentare.

Scaunul Sayl Scaunul Setu

Soluții pentru limitarea zgomotului de fond

Un dezavantaj al spațiilor de lucru deschise îl reprezintă zgomotul. Nu neapărat o gălăgie asurzitoare, ci mai degrabă un zgomot nedeslușit și enervant. În plus, dacă ai nevoie de puțină intimitate pentru o ședință, un interviu, o discuție, un call… ghinion! Păi nu chiar, că am descoperit cele mai faine sisteme de izolare fonică. Și nici nu înseamnă să te închizi în vreo cușcă. Ba chiar totul este foarte fain mascat sub un design minimalist și culori pastelate. Așa scapi și de monotonia vizuală, de înregimentarea spațiului de lucru și crești productivitatea.

„Printr-o nouă abordare, se pot minimiza dezavantajele și mări beneficiile open-space-ului, creând, de asemenea, posibilități de a proiecta un spațiu care să fie asociat atât ţelurior personale ale angajaților, cât și obiectivelor companiei”, explică Horaţiu Didea, Managing Partner al Workspace Studio. El recunoaște că zgomotul a generat o anumită temere de a face pasul spre biroul open-space. Însă panourile care absorb zgomotul, pe lângă cele menționate mai sus, fac viața muuult mai ușoară.

Cave Fazett

 

Eu vreau să lucrez aici!

La final, vă mai arăt ceva ce am găsit la Workspace. Și care mi-a plăcut mult de tot! Acest office in office – spații de lucru care sunt integrate și totuși separate de restul biroului. Așa poți avea intimitate, iar faptul că unitățile acestea nu au pereți opaci nu te fac să te simți închis, constrâns.

Treehouse Betty's Cafe

Se pare că și Microsoft a folosit așa ceva în biroul din Seattle. Nice, nu?

Dacă vreți să testați birouri amenajate de Workspace Studio cu mobilierul de mai sus, puteți da o fugă la Impact Hub.

Ce ziceți? Cum arată biroul vostru? Sau mai bine zis: cum ați vrea să arate biroul vostru?

 

Articol aparut in publicatia Design therapy din data de 30.07.2018