Republica - Un indicator care duce România pe primul loc în UE

România este pe primele locuri în Uniunea Europeană în ce privește numărul femeilor aflate în poziții cheie de management, atât în companiile cu capital străin, cât și în cele românești. Am învățat ca societate, în ultimele trei decenii, să plătim în mod egal femeile și bărbații. Diferența de 3% în favoarea celor din urmă ne plasează, în mod onorant, pe locul I în Europa, următoarea țară clasată fiind Belgia. Avem - spre marea surpriză a oamenilor de HR - cele mai multe femei cu pregătire tehnică din lume.

La cealaltă extremă, apărem în toate statisticile negre legate de violența asupra femeilor, gradul de sărăcie, lipsa accesului la educație și la servicii medicale de sănătate.

Încercăm să facem o analiză a fenomenului, să găsim unele răspunsuri, să înțelegem cum e perceput rolul femeii în societate prin ochii doamnelor care au ocupă poziții de top management în companii în prima săptămână din martie, în care peste tot în lume sunt celebrate femeile.

[...]

La Workspace Studios, un business local specializat în soluţii de amenajare şi mobilier de birouri, modul de lucru se bazează pe principii egalitariste, de la salarizare la toalete unisex, spune Horațiu Didea, managing director al companiei.

„Altfel, nici din partea clienților noștri nu vedem feedback diferențiat față de colegele sau colegii cu care lucrează din echipa Workspace Studio, semn că nivelul de profesionalism nu este influențat de aspectul de gen.

Subiectiv vorbind, femeile îmi par mai loiale, mai atente la detalii, mai dedicate obținerii unui rezultat perfect. Ca remarcă personală, dacă ne uităm la performanțele sportive ale țării, observăm că sportivele românce au rezultate mai bune decat bărbații cred că sunt mai serioase și mai dedicate”, spune Didea, care are afacerea cu soția sa. În companie sunt angajate opt femei, adică o treime din echipă.

Întrebat care este cea mai importantă femeie din viața sa, Didea o menționează fără ezitare pe soția sa. El explică că alături de partenera sa de viață analizează orice decizie importantă, atât în plan personal, cât și în plan profesional.

Didea este de părere nu „ar trebui să fie nicio diferență între felul în care tratăm și respectăm femeile sau bărbații”. Totuși, sugerează că partea masculină trebuie să aibă și un respect „cavaleresc”, de modă veche față de doamne.

Citeste articolul integral in editia Republica din 05.03.2020