Keiji Takeuki, designerul care însuflețește obiectele pe care le creează: Nu poți fi „alb” dacă nu există alte culori în jur

  • Iconic Designers

Odată cu fuziunea Herman Miller – Knoll sub umbrela Miller Knoll au intrat zeci de designeri cu o abordare diferită asupra designului, fie acesta rezidențial sau office. Unul dintre cei mai vizionari este Keiji Takeuchi, care și-a pus semnătura pe piese de mobilier ce deja sunt percepute ca și clasice, iconice, reprezentative și, mai ales, evergreen. Născut în japonez, cu sediul în Milano, crescut în Noua Zeelandă și educat la Paris, Keiji Takeuchi transcende prin creațiile sale orice cultură sau limbă și este caracterizată prin puritate și absența elementelor de prisos. Takeuchi vede simplitatea ca o cale spre rafinament.

S-a născut în Fukuoka, Japonia, însă Takeuchi s-a mutat în Noua Zeelandă când avea 15 ani. A studiat designul de produs la școala de artă din Auckland, unde și-a câștigat diploma de licență și o bursă la ENSCI-Les Ateliers, un prestigios program de design industrial la nivel de absolvent în Paris.  

Când s-a întors în Noua Zeelandă, era gata să înceapă să lucreze ca designer industrial, dar curând și-a dat seama că oportunitățile erau destul de limitate. Odată cu explozia din industria electronică, Takeuchi s-a îndreptat către Japonia, unde în 2005 a început să lucreze cu Naoto Fukasawa. 

După ce a petrecut șapte ani în studioul lui Fukasawa din Tokyo, interesul lui Takeuchi pentru explorarea designului de mobilier l-a dus în Italia, unde a înființat biroul lui Fukasawa din Milano. De altfel, și astăzi tot la Milano îl veți găsi pe acest designer emblematic, lucrând în propriul birou de arhitectură.

 

Ce este designul pentru Takeuchi 

Cum definește acesta designul? Actul de a interpreta lucrurile și fenomenele din jurul nostru. Abilitatea de a observa ceva care nu funcționează deloc bine pentru ochii tăi și de a profita de ocazie pentru a-l transforma în ceva pozitiv. Motivația de a da un răspuns sau o soluție.

Takeuchi crede că, dintre toate obiectele proiectate, mobilierul are cel mai mare potențial de a influența viziunea oamenilor asupra vieții lor. Pentru el, rolul designerului de mobilier este unul de a ne ajusta stilul de viață cu societatea în schimbare rapidă în care trăim. „Este vorba de împărtășirea unei viziuni pentru îmbunătățirea stilului nostru de viață, indiferent dacă este un lucru atât de mic sau mare, dincolo de ceea ce piața dictează”, spune el, citat de MillerKnoll. 

După ce a jucat un rol important în dezvoltarea scaunelor și meselor Saiba de la Fukasawa pentru Geiger, Takeuchi a început să lucreze cu Geiger la o varietate de proiecte, atât în ​​parteneriat cu Fukasawa, cât și pe cont propriu. Primul său proiect independent pentru Geiger, scaunele Leeway, explorează ideea că un scaun ar trebui să permită mișcarea naturală a corpului pentru a încuraja socializarea și colaborarea. 

 

Design fără limite

Există limite în design? Nu există, pentru că designul nu este un lucru, este un fenomen. Mulți oameni cred că designul înseamnă a face ceva fizic sau vizibil, dar eu cred că este mai mult despre valori emoționale. Uneori nu ai nevoie de lucruri fizice care să te facă să zâmbești, a spus Takeuchi într-un Q&A cu HermanMiller.

Acesta consideră că designul nu poate fi niciodată creația unui singur individ: Nu poți fi niciodată doar „tu însuți”. O culoare nu poate exista fără alte culori. Nu poți fi „alb” dacă nu există alte culori în jur.

Poate computerul să înlocuiască designerul? Este același lucru cu întrebarea: „Poate vasele să înlocuiască bucătarul?” Ai nevoie de amândouă. În ceea ce privește funcționarea, computerele sunt un suport extrem de puternic de avut și sunt multe lucruri pe care le pot face mai bine decât noi. Dar ele nu pot înlocui intuiția și imaginațiile și bănuielile noastre aleatorii. Amândoi trebuie să lucrăm împreună, este de părere Takeuchi.

Dacă vreți să-l descoperiți cu adevărat pe Takeuchi, este suficient să aruncați o privire la creațiile sale. Le descoperiți la Geiger, sub umbrela MillerKnoll, și le puteți comanda prin Workspace Studio.

 

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo