Zaha Hadid, arhitectul care s-a răzvrătit împotriva liniilor drepte

  • Iconic Designers

Cunoscută pentru stilul său arhitectural inconfundabil, care a plasat-o ani la rândul în centrul atenției, Zaha Hadid a fost la fel de uimitoare și când atenția și flow-ul său creativ s-au îndreptat către interioare și piese de mobilier. De altfel, ceea ce a caracterizat munca arhitectului a fost viziunea sa asupra designului, în ansamblu, mereu în căutarea armoniei totale între exterior și interior. 

Cu mult înainte de a deveni prima femeie care a câștigat râvnitul premiu Pritzker, în 2004, Hadid și-a început explorările în intervenția spațială cu reproiectarea dormitorului ei când era copil în Bagdad. Până la moartea ei prematură, în 2016, Hadid și-a lăsat semnătura pe numeroase colecții de mobilier, chiar și articole de uz casnic, articole de îmbrăcăminte, bijuterii și chiar o mașină. Toate poartă amprenta clară a stilului său sinuos, care dă impresia de fluiditate. 

Primul său proiect de design interior a fost primit în 1989 pentru restaurantul Monsoon din Sapporo, Japonia. Dorința clienților era de a crea un spațiu care ușor de reconfigurat pentru diferite evenimente. 

Canapelele aveau tăvi și spătare detașabile pentru a crea un spațiu care să se simtă și să funcționeze diferit la orice moment. Paleta de culori este puternică, te trimite cu gândul la elementele dinamice, foc și gheață, cu tonuri de roșu și albastru. Putem observa armonia formelor care pornesc de la exterior spre interior, întregul spațiu părând contopit într-un dans. 

Acest prim proiect a fost vital pentru cariera arhitectului pentru că i-a permis să testeze teoria despre sinergia spațiului. A fost un succes. 

Printre colecțiile de mobilier de referință se numără colecția de mobilier de lounge Z-Scape proiectată în 2000 pentru Sawaya & Moroni. Aceste canapele, mese și bănci au fost concepute ca piese fragmentare care făceau parte dintr-un întreg sugerat, subtil. 

Inspirația pentru această colecție a venit din forme naturale, dar nu unele care ar fi la îndemâna oricui, ci ghețari și alte formațiuni geologice. Din nou, din fiecare piesă răzbate dorința arhitectului de a crea sinergii între interior și exterior, de a obține un limbaj fluid, versatil, subtil și în același timp care îți taie răsuflarea. Seria de scaune Z-Play din 2002, tot pentru Sawaya & Moroni, a explorat noțiuni similare de versatilitate și portabilitate. De data aceasta, stilul a fost mai puțin formal și a încurajat fluxul liber și dinamismul spațiului interior. 

Realizate exclusiv în tonuri pământii, aceste piese au fost probabil modelate folosind parametrismul. Aceasta este o tehnică de proiectare care utilizează software și algoritmi pentru a genera forme care ar fi greu de dezvoltat pe hârtie. Zaha și partenerul ei Patrik Schumacher au fost pionierii tehnicii și au adus-o în prim-planul lumii arhitecturii.

Fiecare creație semnată de Hadid este de altfel o răzvrătire împotriva stilului arhitectural rigid, pe care l-a respins cu toată ființa.  

Iată mai jos o galerie cu cele mai reprezentative clădiri proiectate de Zaha Hadid, dar și câteva dintre piesele de mobilier care au făcut istorie. 

*Inspirație și surse foto, aici și de aici

 

 

...

Iconic Designs&Products

Dacă despre Herman Miller știți deja că este unul dintre cei mai faimoși producători de mobilier din lume, cunoscut pentru designul inovativ și de înaltă calitate, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai iconice produse 

Iconic Designs&Products

Masa Saarinen, piesă de mobilier iconică creată de celebrul designer Eero Saarinen în anii 50, este cunoscută pentru designul său simplu și elegant, care a devenit un simbol al stilului modernist în designul de mo