DesignTherapy - 5 lucruri pe care nu le știai despre cum alegi scaunul de birou

Dacă și voi stați destul de multe ore la birou, atunci cu siguranță știți cât de important este să ai un scaun comod. Și mai mult decât comod, ergonomic. E adevărat că ergonomia aceasta pare un concept abstract și destul de la modă, însă studiile în domeniu dovedesc că este vorba de mult mai mult de atât. Fie că îți alegi un scaun de birou pentru job sau pentru biroul de acasă, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante:

Poziția pe scaun

Dacă-ți imaginezi că un scaun poate fi oricum, well, de fapt trebuie să-ți permită o poziție a picioarelor în unghi de 90 de grade, iar talpa să fie complet pe podea. 

Ajustarea perfectă

Probabil și pe voi vă enervează nevoia constantă de a ridica/coborî scaunul, de a-i modifica spătarul etc. Chiar am o prietenă care îmi povestea la un moment dat despre cât de dificil i s-a părut să-și regleze singură scaunul de la birou și cât de mult disconfort (și durere) i-a provocat acest lucru. Tocmai din acest motiv m-am bucurat când am auzit despre Cosm, cel mai nou scaun de la Herman Miller, care a ajuns la noi prin Workspace Studio.

Spre deosebire de alte scaune, sistemul automat de înclinație de la Cosm – Auto-Harmonic Tilt – permite ajustarea în timp real a scaunului, în funcție de mișcările naturale ale corpului. Presiunea exercitată de cel care stă pe scaun, care fluctuează natural, reglează mecanismul și punctul de sprijin astfel încât să răspundă instantaneu presiunii corpului, iar acesta să se afle într-un echilibru permanent.

În traducere liberă: NU TREBUIE SĂ FACI NIMIC! Scaunul știe ce are de făcut astfel încât să-ți ofere sprijinul potrivit. Mai mult decât atât, suportul lombar din polimer, fără nicio altă susținere vizibilă, testat de mine, este cu adevărat eficient. În plus, întreaga ramă este flexibilă, iar asta face scaunul și mai ușor de utilizat.

Poziția brațelor

Încă un lucru fain la Cosm. Mânerele sunt special concepute pentru a prelua din tensiunea cauzată de poziția de la birou, dar mai ales a activităților conexe. Practic, dincolo de funcționalitatea legată de activitatea specifică de la birou, acest scaun face ca alte activități, precum citirea unei cărți sau lucrul pe telefonul mobil ori tabletă să fie naturale și confortabile.

Designul: scaun de birou versus piesă de decor

Știu că mulți veți spune: cui îi pasă cum arată scaunul? Important este să-și facă treaba! Da, adevărat, daaaar, în cazul Cosm designul este un bonus. O echipă de designeri din Germania a lucrat la a face dintr-un simplu scaun o piesă de mobilier care îți bucură ochiul. Vine în 4 variante de culoare, iar toate componentele au aceeași culoare. Felul în care a fost conceput – mai ales varianta de conferință – îl face să semene mai degrabă ca un fotoliu care se integrează perfect într-un design industrial. Eu îl voi integra perfect pe cel în varianta roșu la biroul meu negru. În plus, pe varianta cu spătar scurt, îți poți sprijini confortabil brațul și când stai de vorbă cu cineva.

Corpul trebuie să respire uniform

Acesta este iar un lucru mai puțin știut. Astfel, materialul din care est făcut scaunul trebuie să permită corpului să fie aerisit în egală măsură în zona șezutului și a spătarului. Nu știam cât disconfort poate provoca contrariul până nu m-am așezat pe un scaun Herman Miller. Nu e de mirare că este brandul preferat de corporații, în special cele din zona IT, unde angajații petrec ore în șir la birou, fără să se ridice de pe scaun.

Articol pentru DesignTherapy din 19.04.2019