Horațiu Didea (Workspace Studio): Biroul de companie devine un ingredient-cheie în strategia de HR, în 2023. Cum arată biroul “perfect” -AngajatorulMeu.ro

Începuturile de an ne provoacă mereu să privim în viitor și să descoperim direcțiile care vor marca anul ce abia a început. Cu o veritabilă luptă pentru talent valoros în toate industriile și o nevoie vizibilă de a atrage oamenii înapoi la birou, pentru a crește eficiența colaborării și engagement-ul, biroul de companie devine un ingredient-cheie în strategia de HR.

Am stat de vorbă cu Horațiu Didea, Managing Partner Workspace Studio, companie de amenajări și mobilier premium pentru birouri, despre cum putem reimagina spațiul de lucru din companie ca un loc ce reunește oamenii și le oferă experiențele și facilitățile de care au nevoie ca să-și facă munca și să fie mai productivi.

Tot mai multe organizații încearcă să readucă angajații în biroul de companie, sa reducă volumul muncii remote și să încurajeze colaborarea în persoană. Ce rol joacă biroul, ca spațiu de joacă, în acest context?

HORAȚIU DIDEA: Pandemia a permis oamenilor să descopere avantajele flexibilității. Organizațiile care pariază pe flexibilitate, dar rămân orientate către rezultat și crearea de valoare, sunt cele care vor atrage talent în următorii ani.

Munca în format hibrid rămâne preferată de angajați, în timp ce angajatorii constată tot mai mult că lipsa interacțiunii și a colaborării în persoană afectează performanța, mai ales în munca creativă. Tranziția față de vechiul model este ireversibilă – nu cred că vom mai vedea vreodată, în sectorul profesional, muncă exclusiv de la birou, pentru toți angajații. Dar nici munca 100 la sută la distanță nu va avea succes, pentru că se văd deja efectele distanțării: fracturi în colaborarea în echipe, acumulare mai lentă de cunoștințe pentru angajații noi, răspuns mai puțin rapid și  productivitate mult mai scăzută a proceselor de colaborare.

În acest context, rolul biroului este acela de catalizator pentru colaborare, inovație și dezvoltarea profesională a angajaților. Biroul este locul unde trebuie să se întâmple lucrurile care fac firmele și economia să meargă înainte.

Acesta trebuie să susțină cultura organizației, dar și să fie orientat către activitățile sociale de care angajații au nevoie pentru a fi cu adevărat eficienți și productivi: socializare, colaborare, schimb de idei, transfer de know-how și mentorat.

Pe de altă parte, biroul modern trebuie să poată oferi intimitate on demand și zone de concentrare sau muncă individuală, pentru acei angajați care nu au condiții optime de lucru acasă.

Cititi articolul integral pe AngajatorulMeu.ro, unde a aparut in ianuarie 2023.