Curierul National - Trend ascendent pe piaţa mobilierului de birou

Creşterea investiţiilor în clădirile de birouri de clasă A, înmulţirea companiilor locale care aleg relocarea în astfel de imobile cât şi deschiderea unor filiale în România de către marii jucători internaţionali din sectorul IT&C sau outsourcing, asigură un trend ascendent pentru piaţa de mobilier de birou.
„Valoarea pieței de mobilier de birou va continua să crească. Pentru acest an estimez o majorare de circa 10%, urmând să se ajungă la un volum de 45 – 50 de milioane de euro”, a afirmat dl. Horațiu Didea, Managing Partner al Workspace Studio.

Confortul la birou, care să permită totodată mobilitatea angajaţilor, a devenit tot mai important. Aceasta impune implicarea designerilor pentru integrarea mobilierului, tehnologiei și arhitecturii interioare, care se asigure modularitatea spațiului şi să reducă  spațiul ocupat, dar în același timp să crească performanţa angajaţilor. Se remarcă preferința pentru spații de birouri de tip open space, care creează un mediu kinetic, alert, colaborativ și optimizează costurile de real estate. În același timp depersonalizarea și lipsa de concentrare sunt probleme acute ale acestui sistem.

Arhitectura actuală de interior propune elemente care contracarează aceste efecte negative: zonele colaborative integrate în plan, introducerea culorilor, a decorațiunilor si a materialelor „împrumutate” din alte limbaje arhitecturale, cum ar fi cel rezidențial, folosirea elementelor de delimitare acustice, exploatarea tuturor planurilor care compun volumetria, folosirea luminii ca element integrant al compoziției.

„Creșterea principală se va înregistra pe segmentul mobilierului de calitate, alimentată de investițiile realizate de companiile din sectorul IT. Acestea sunt sunt interesate de efectul de motivare și apartenență pe care îl are spațiul de lucru asupra angajaților, care devine o componentă esențială a paradigmei de management”, a explicat dl. Didea.
Pentru a asigura cea mai înaltă calitate pe segmentul de amenajari de birouri, Workspace Studio a devenit în 2015 Dealer Partener al Herman Miller în România.

Compania americană, lider mondial al industriei de scaune ergonomice și sisteme de mobilier de birou, este recunoscută pentru realizările sale, care au stabilit etaloane în premieră mondială, precum primul sistem de mobilier de birou pentru spații deschise, primul scaun de birou complet ergonomic sau primul sistem architectural de mobilier de birou.

Grupul de firme Workspace Studio – Ergonomos a fost dezvoltat de Horațiu Didea împreună cu partenerii săi, Delia Didea și Bogdan Bolohan.

„Am observat că marii producători de soluții ergonomice nu sunt prezenți în România. De aceea, în 2010 am decis să aducem în Romania cât mai mulţi dintre liderii mondiali ai domeniului, cum ar fi Wearwell, cel mai mare producător de covoare ergonomice, Blueair AB, companie suedeză lider al industriei de purificatoare de aer sau Mey Gmbh, unul dintre cei mai mari producători de scaune ergonomice de tip industrial”, a declarat dl. Didea.

Conform datelor din piaţă mai mult de jumătate din oferta companiilor de profil este acoperită în acest moment din importuri.

Articol aparut in Curierul National