Ajustarea individuală: cum poți avea grijă de buzunarul și de ochii tăi

Costurile medicale ridicate asociate cu durerile de spate și cu sindromul tunelului carpian au adus importanța ergonomiei în atenția publicului. Totuși, ergonomia nu înseamnă doar susținerea adecvată a spatelui și a încheieturilor mâinilor. Fiecare factor din mediul fizic care afectează buna desfășurare a activității profesionale este de natură ergonomică.

Un mediu de lucru adecvat include și iluminarea, care este la fel de importantă ca celelalte instrumente de lucru care asigură confortul la serviciu. În absența unei iluminări corespunzătoare, oamenii vor sta cu spatele îndoit și se vor uita cu ochii cruciș și încruntați la ce trebuie să facă, chiar fără să-și dea seama. Dacă se reduce oboseala oculară și se adoptă o postură sănătoasă, iluminarea corespunzătoare poate îmbunătăți productivitatea cu cel puțin 6%.*1

Ce cunoaștem

Atunci când vorbim despre mediul de lucru în general, știm că ajustarea multor factori de mediu, de exemplu poluarea fonică, temperatura și iluminarea, asigură confortul și productivitatea.*2  Știm că, deși expunerea la lumină naturală îmbunătățește echilibrul psihologic, doar acest factor nu este suficient pentru majoritatea activităților la birou, deoarece există o variație largă în intensitatea luminii (lumen/metru pătrat), chiar și în spațiile scăldate în lumină naturală. De asemenea, știm că atunci când nu au suficientă lumină sau un anumit tip de lumină, oamenii suferă de oboseală oculară și de dureri de cap și, astfel, sunt mult mai expuși erorilor.

Totuși, care este lumina adecvată? Răspunsul la această întrebare depinde în mare parte de vârsta utilizatorului. În aceleași condiții de iluminare, persoanele cu vârsta sub 30 de ani au vederea de opt ori mai bună decât cele care au peste 60 de ani.*3 Aceasta depinde și de sănătatea vederii, care variază foarte mult chiar și între persoanele din același grup de vârstă. În cele din urmă, lumina adecvată depinde și de oboseala oculară: cu cât ochii obosesc, cu atât crește și cantitatea de lumină necesară. Însă gradul de oboseală oculară variază în funcție de momentul zilei.

Concluzii

Iluminarea mediului de lucru include, în cel mai bun caz, iluminarea postului de lucru, pe care utilizatorul o poate ajusta, precum și lumină ambientală și lumină naturală.

Problema de design

Tendințele în proiectarea spațiilor de birouri și presiunea de a reduce consumul de energie determină companiile să regândească modul în care abordează problema iluminării. În clădirile de birouri, iluminarea reprezintă 35% din consumul de energie – mai mult decât orice altă categorie de consumatori. Deoarece, pe lângă lumină, corpurile de iluminat degajă și căldură, iluminarea determină creșterea costurilor și la cea de-a doua categorie de consum de energie: climatizarea, care reprezintă 16% din consumul de energie.*4 Numeroase spații de birouri cu sisteme de mobilier sunt dotate și cu iluminare a postului de lucru încastrată, pe care angajații și-o pot regla selectiv. Pe măsură ce companiile adoptă un spațiu de birouri mai deschis, au în vedere reducerea costurilor bazându-se pe iluminarea naturală și pe cea ambientală din tavan pentru a răspunde nevoilor angajaților.

Când stabilesc cantitatea precisă de lumină ambientală necesară, designerii țin cont de cât de mult se folosește tehnologia. Și o fac pe bună dreptate. Computerele, tabletele electronice și smartphone-urile sunt surse de lumină și utilizatorii au nevoie de mai puțină lumină ambientală atunci când le folosesc. Din păcate, nivelurile reduse de luminozitate recomandate pentru utilizarea computerului îngreunează cititul pe hârtie. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele mai în vârstă. Nici tinerii care lucrează în condiții de luminozitate redusă nu sunt scutiți de probleme atunci când le este obosită vederea.

În plus, angajații se așteaptă din ce în ce mai mult să își poată controla fiecare aspect al mediului, de la utilizarea propriilor dispozitive și alegerea locului unde vor lucra până la ajustarea luminozității. Mai mult, când li se oferă posibilitatea de a-și regla luminozitatea și primesc informații de bază, oamenii vor stinge luminile atunci când nu au nevoie de ele sau când părăsesc încăperea. Simplul fapt că diodele electroluminiscente (LED) pot fi ajustate de utilizator este unul dintre motivele pentru care sunt evaluate favorabil de organizațiile ecologice.*5  Celălalt motiv este faptul că LED-urile consumă cu 75% mai puțină energie și au o durată de viață cu 25% mai mare decât becurile incandescente.*6

Iluminarea postului de lucru presupune o oarecare investiție inițială. Cu toate acestea, dacă este folosită în combinație cu alte tipuri de iluminat, investiția devine rentabilă în timp. Conform manualului pentru construcții al programului Energy Star (Energy Star Building Manual), dacă proiectul este bun, adică folosește o combinație de surse de lumină, energia folosită pentru iluminare în majoritatea clădirilor poate fi redusă cu cel puțin 50%, păstrându-se sau chiar îmbunătățindu-se calitatea iluminării. Tot în acest manual se estimează că astfel de proiecte se amortizează în câțiva ani doar din economiile de energie rezultate.*7

Soluții de design

Sursele de iluminare a postului de lucru cu un design bun sunt prevăzute cu întrerupătoare la îndemâna utilizatorului. Acestea îi permit utilizatorului să regleze și proiecția luminii pentru a reduce reflexia luminoasă în monitor și pe suprafața de lucru. De asemenea, căldura degajată nu trebuie să provoace arsuri la atingere. 

În cel mai bun caz, corpul de iluminat este prevăzut cu ajustări suplimentare. Cu alte cuvinte, pe lângă întrerupătorul la îndemâna utilizatorului, trebuie să ofere reglaje pentru gradul și poziția de iluminare. Când este disponibil, controlul luminozității ar trebui să aibă un interval de ajustare generos. Este preferabilă ajustarea treptată a gradului de iluminare (de exemplu, ajustarea de către utilizator a tranziției de la iluminarea slabă la cea puternică).

Herman Miller oferă o gamă variată de corpuri de iluminare a postului de lucru aspectuoase și funcționale. Toate corpurile de iluminat lansate recent sunt cu LED-uri, tehnologie care devine rapid standard în SUA, în Regatul Unit, în Germania și în alte țări. În plus, interioarele comerciale, spațiile de birouri, construcțiile noi și proiectele școlare care implementează iluminarea postului de lucru cu tehnologie LED pot primi stimulente din partea organizațiilor ecologice.*8

Birourile ar trebui să le permită oamenilor să-și desfășoare activitatea profesională, indiferent de natura acesteia. În timp ce economia de energie și reducerea costurilor sunt factori importanți în deciziile privind iluminarea, buna desfășurare a activității profesionale, posibilă prin ergonomie, rămâne aspectul cel mai important.

Notes:

1. Transwestern. “Green Building’s from the Tenant’s Perspective.”http://wwwdev.transwestern.net/EnergyStar/Tenant%20Benefits%20of%20Green... (ultima accesare: decembrie 2012).

2. Heerwagen, Judith. “Psychosocial Value of Space.” Whole Building Design Guide, 20 February 2007.
<http://www.wbdg.org/resources/psychspace_value.php> (accessed November 2012).

3. UCLA Environment, Health, and Safety. “Aging in the Workforce,” News and Notes, Spring 2012, p. 1.

4. U.S. Environmental Protection Agency. “ENERGY STAR Building Upgrade Manual.” p. 71, 2008.

5. LEED User. “Controllability of  Systems—Lighting.” <http://www.leeduser.com/credit/NC-v2.2/EQc6.1> (ultima accesare: decembrie 2012).

6. U.S. Department of Energy. “LED Lighting.” <http://energy.gov/energysaver/articles/led-lighting> (ultima accesare: decembrie 2012).

7. ENERGY STAR Building Manual 2006, p. 4.

8. U.S. Green Building Council. “New Construction & Major Renovations.” <https://new.usgbc.org/leed/rating-systems/new-construction> (ultima accesare: 11 decembrie 2012).