Un mediu în care atleții și angajații pot prospera

Puncte cheie

 • Ratele în creștere ale obezității cauzează probleme care suprasolicită sistemele medicale.
 • Fortius Sport&Health combate această tendință cultivând o cultură sportivă.
 • În parteneriat cu Herman Miller, acest centru a creat un mediu pentru a veni în sprijinul clienților și a satisface nevoile și așteptările angajaților săi.
 • Centrul Fortius Athlete Development a devenit un model în ceea ce privește sprijinul pe care-l oferă persoanelor de toate vârstele și de toate abilitățile pentru a-și stabili singuri țintele de performanță și de sănătate generală.

Ce cunoaștem

Lipsa de activitate fizică are consecințe grave asupra sănătății oamenilor din întreaga lume. La nivel mondial, peste 30% dintre persoanele cu vârste peste 15 ani nu fac suficientă mișcare. Acest lucru se explică, în parte, prin lipsa activității fizice în timpul liber și prin predispoziția la sedentarism în situații ocupaționale sau casnice.*1

În Canada, lipsa de activitate fizică este principalul factor care contribuie la rata în creștere a obezității, care a ajuns la niveluri record: 25,3% în 2011, o creștere cu 13% din 2003.*2 (Rata obezității în SUA este și mai mare: 35,7%, conform Centers for Disease Control.*3) Rata obezității în rândul tineretului canadian și a copiilor aproape că s-a triplat în ultimii 30 de ani (în prezent, atinge 31,5% în segmentul de vârstă 5-17 ani *4) expunându-i unui risc ridicat de a dezvolta o varietate de probleme de sănătate, inclusiv diabet, afecțiuni cardiovasculare și infarct, care se pot manifesta și în viața adultă.*5

Lipsa activității fizice presupune costuri și pentru sistemul de sănătate canadian. Conform unui studiu din 2012, efectuat de Queen's University, lipsa de activitate fizică a depășit proporții epidemice în Canada și reprezintă o parte semnificativă a cheltuielilor medicale. În studiul respectiv, costurile directe și indirecte estimate ale sedentarismului au fost evaluate la aproximativ 6,8 miliarde de dolari în 2009, ceea ce reprezintă 3,7% din totalul costurilor medicale în Canada.*6

În schimb, beneficiile unui stil de viață activ, inclusiv activitățile atletice de orice tip, sunt cât se poate de clare. Exercițiul fizic regulat, inclusiv sportul în echipă, îmbunătățește condiția fizică și ajută la controlul greutății. Poate să reducă stresul, să redea încrederea în sine și să îmbunătățească rezultatele academice.7 De asemenea, există dovezi care arată că persoanele active sunt mai productive și lipsesc mai puțin de la serviciu din motive medicale.*8

Sistemul de sănătate canadian, la fel ca cele din multe țări dezvoltate, este conceput să îngrijească persoanele care deja suferă de afecțiuni, boli sau leziuni. Acesta nu a fost conceput să susțină și să finanțeze activități sportive și atletice ca parte a unui program medical proactiv și preventiv.

Concluzii

Deoarece factorii care caracterizează un stil de viață sănătos, de exemplu activitatea fizică, nu se află la îndemâna sistemului public de sănătate, comunitățile canadiene caută moduri de a le oferi cetățenilor spații pentru activitate, supraveghere și îngrijire.

Aceste inițiative aduc posibilitatea de a îndepărta modelul patogenic, în care sănătatea este o stare caracterizată de absența bolii, în favoarea unui model salutogenic, care se axează pe factorii care susțin și promovează sănătatea și starea de bine. Această abordare privește sănătatea în același mod în care o face și Organizația Mondială a Sănătății: „starea de sănătate fizică, mentală și socială completă, nu doar absența unei boli sau infirmități.”*9

Problema de design

În Burnaby, British Columbia, o organizație non-profit, cu sprijinul comunității și al donațiilor caritabile, și-a propus să integreze, sub același acoperiș, programe și servicii din medicina sportivă, antrenamentul sportiv și știința sportului.

Studiind îndeaproape toate tipurile de atleți, de la cei de performanță până la persoanele care fac primii pași către un stil de viață mai sănătos, acest efort filantropic, din sectorul privat, s-a angajat să accepte și să ajute orice persoană interesată să atingă niște obiective de performanță sau de fitness. Astfel, atletul-client rămâne în centrul tuturor eforturilor. Un aspect important al acestei abordări este abilitatea de a crea și de a păstra o fișă medicală electronică, precum și un plan de îngrijire individual pentru fiecare client. Acesta ar urma să fie accesibil unei echipe interdisciplinare de medici.

Pe lângă o clădire fizică ce ar permite atingerea acestor obiective, organizația a prevăzut un design care să favorizeze și să exprime o cultură a colaborării, a implicării și a perfecționării constante. Organizația a căutat o soluție care să atragă și să păstreze personal medical extrem de bine calificat, dispus să lucreze într-o structură neierarhică și participativă. Pe scurt, a încercat să facă ceva inedit în Canada.

Soluția de design

Odată cu deschiderea centrului Fortius Athlete Development în Burnaby, British Columbia, rezultatele acestui efort au devenit evidente. Fructificând modelul medical sportiv dezvoltat pentru Jocurile Olimpice și Paraolimpice de Iarnă din Vancouver 2010 și implicând o bună parte dintre oamenii care au contribuit la această reușită, centrul este prima organizație din Canada care integrează în totalitate medicina sportivă, științele și antrenamentul.

Fortius_01

Centrul dispune de o serie de zone confortabile pentru relaxare, discuții și colaborare.

Fortius_02

Sala de așteptare și recepția din imagine ilustrează dotările centrului.

În esență, Fortius Sport & Health este un centru integrat pentru pregătirea atleților. Organizația Fortius Sport & Health cuprinde Fortius Foundation, o fundație caritabilă înregistrată, care finanțează baze de medicină sportivă și de științe la nivel mondial, precum și Fortius Institute, o echipă integrată de lideri în medicina sportivă, științe și antrenament, dedicați celor mai bune practici în prevenire, performanță, tratament, educație și cercetare. Campania Fortius Foundation Capital a avut ca scop strângerea sumei de 61 de milioane de dolari pentru centrul de 13.750 de metri pătrați și a beneficiat de o donație de 23 de milioane de dolari din partea lui Scott Cousens, fondatorul și președintele proiectului. Până în prezent, donația sa este cea mai generoasă donație în nume personal din istoria sportului canadian.

Prin finanțare solidă, Fortius și-a putut urma misiunea de a deveni „un centru de dezvoltare integrat, consolidat prin filantropie și axat pe optimizarea performanțelor umane pentru viață.”*10 În acest sens, Fortius a căutat să creeze un mediu în care atleții de toate tipurile să poată prospera: un centru care să ofere programe și servicii pentru clienții de toate vârstele și de pe toate palierele de abilitate sportivă, care vor să rămână sănătoși și activi de-a lungul vieții.

„Am început de la zero”, spune Lynda Cannell, care a fost consultant în cadrul proiectului încă de la început și care, în prezent, este director general administrativ al Fortius Sport & Health. „Aveam o viziune despre cum trebuia să arate centrul, însă partea complexă a fost transformarea ei în realitate.”*11

„Viziunea și activitatea de zi cu zi trebuie să se completeze una pe cealaltă. În aceasta constă procesul de armonizare.”, spune Lynn Furlotte, director executiv al Specialist Referral Clinic și membru al Comitetului consultativ al organizației Fortius Sport & Health.*12 Datorită experienței sale ca specialist în sectorul sănătății, Lynn Furlotte a contribuit la dezvoltarea unui model de servicii pentru clienți care conturează și mai bine unicitatea organizației în domeniul sănătății.

Figure 3

Pe acest coridor, numeroasele cabinete medicale răspund cerințelor clienților.

Anthony Abrahams, directorul companiei Emblematica Brand Builders, a avut și el rolul de consultant în cadrul proiectului, reunind multe dintre parteneriatele-cheie care au făcut posibil proiectul. „Esența viziunii Fortius este optimizarea performanțelor umane”, precizează acesta. „Ne-am propus să creăm un mediu care să transforme viața oricărui om într-una mai sănătoasă și mai fericită.”*13

Acesta apreciază că parteneriatul Fortius cu Herman Miller are un rol primordial în această inițiativă. „Căutăm parteneri care ne pot ajuta să concretizăm această viziune”, spune Abrahams. „Herman Miller contribuie cu experiență care nu se limitează doar la mobilier. Cei de la Herman Miller înțeleg modul în care mediul de lucru poate asigura precondițiile pentru succesul oamenilor.”

Parteneriatul își are rădăcinile într-o întâlnire pe care Fortius a avut-o cu Herman Miller. Cannell spune: „Când am avut prima întâlnire cu Herman Miller pentru proiect, clădirea noastră era deja începută, însă nu era finalizată.” Am avut nevoie de ajutor pentru a înțelege potențialul clădirii. Printr-o varietate de sesiuni de lucru practice, ne-au motivat să privim în ansamblu ceea ce făceam și să regândim ceea ce puteam face. Ne-au ajutat să apreciem puterea spațiului: impactul pe care un mediu de lucru îl poate avea.”

„Herman Miller ne-a determinat să ne raportăm la proiect într-un mod cu totul diferit și nou”, spune Furlotte. „Ne-au provocat să ne examinăm obiectivele îndeaproape, precum și modurile prin care le putem atinge.” După această consultare inițială, Carla Maruyama, administrator de conturi strategice la Herman Miller Canada, a organizat o vizită la sediul central al Herman Miller din Michigan pentru a le arăta celor de la Fortius ce se întâmplă mai exact în companie: oamenii, locurile și practicile. Cannell spune că această vizită a fost „un moment de cotitură pentru noi.”

„Am observat cum un anumit mediu poate contribui la modelarea unei culturi: acea cultură axată pe oameni pe care noi o căutăm și o dezvoltăm”, spune Cannell. Programul Herman Miller pentru satisfacția clienților a avut un impact enorm. Cannell spune: „L-am trăit pe pielea noastră, apoi am știut că acesta este modelul de abordare personală pe care îl căutăm.”

„Herman Miller a fost compania de care am avut nevoie pentru a ne ajuta să creăm și să cultivăm un mediu de colaborare între diferite discipline și generații care lucrează aici”, a adăugat Furlotte. „Cunoștințele și cercetările companiei ne-au fost și vor continua să ne fie foarte valoroase.”

Spațiile publice, precum și cele private din cadrul centrului au trebuit să răspundă nevoilor variate ale clienților-atleți, ale echipelor și antrenorilor, precum și ale echipei integrate de lideri în medicina sportivă, științe și antrenament de la Fortius Institute. Centrul a trebuit să se alinieze cu viziunea organizației Fortius. A trebuit să-i exprime cultura și să întruchipeze principiile de integrare, colaborare și inovație. De asemenea, a trebuit să fie un loc atractiv pentru cei mai buni medici la nivel mondial.

Odată ce am înțeles ce dorește să realizeze Fortius, împreună cu Workplace Resource, reprezentantul autorizat al Herman Miller în Vancouver, am putut avansa cu programarea, designul și planificarea proiectului. Momentul culminant a fost în septembrie 2013, când a fost inaugurată clădirea modernă, animată și luminoasă, alături de un grup de medici renumiți. Printre aceștia se numără specialiști de fitness și performanță, medici, fizioterapeuți, chiropracticieni, maseuri-terapeuți, asistente certificate, fiziologi, nutriționiști și experți în biomecanică. „Toți își doresc oportunitatea de a lucra în cadrul acestui model nou de integrare și colaborare”, spune Cannell.

Acest model are o altă componentă-cheie a abordării orientate către client: o arhivă electronică centralizată care conține fișele medicale ale fiecărui client. Medicii pot să creeze, să actualizeze și să partajeze între ei aceste fișe medicale.

Fortius_04

Cabinetele medicale ca cel din imagine sunt echipate cu tehnologii moderne și asigură confidențialitatea.

Fortius_05

Pentru examinare și tratament, atleții și medicii se întâlnesc în cabinete medicale și de tratament spațioase.

Abordarea Fortius orientată pe client se manifestă într-o clădire dotată cu o serie de spații pentru clienți, pentru medici și pentru public:

 • o zonă de primire și un atrium,
 • zone deschise pentru administrație, spații deschise de birouri executive,
 • un centru de gimnastică și recreere deschis publicului, un centru de antrenament pentru atleții de performanță,
 • spații comune pentru a încuraja colaborarea în rândul medicilor,
 • spații pentru discuții private,
 • spațiu de inovație și cercetare pentru sesiuni think-tank și ateliere,
 • spațiu de ghidare, unde medicii pot colabora unul cu celălalt, precum și cu clienții,
 • un laborator complet de biomecanică și fiziologie, conceput pentru a analiza performanțele corpului uman, cu tehnologii ultramoderne de măsurare a forței, a timpului, a mișcării și a activității musculare,
 • o clinică pentru tratarea leziunilor sportive,
 • o clinică de fizioterapie cu un centru de hidroterapie și o bandă de alergare acvatică (singura cu acces public din Canada),
 • un salon dedicat medicilor pentru relaxare și colaborare, zone de repaus pentru personal, dotate cu dușuri, vestiare și spații de bucătărie,
 • un bistrou cu o gamă completă de opțiuni alimentare nutritive și sănătoase

Deschiderea și adaptabilitatea sunt elementele de bază ale designului. Zonele deschise ale centrului încurajează și facilitează colaborarea, interacțiunile neprevăzute și transmiterea de informații. Soluțiile sale de mobilier se pot adapta nevoilor dinamice ale clienților și personalului. „În locul spațiilor deschise, ne-am gândit inițial la pereți din ghips-carton și la uși opace”, spune Cannell. „Însă, atunci când am înțeles nevoia de a avea flexibilitate, am văzut cum produsele Herman Miller, de exemplu Compass™, ne oferă o abordare modulară și reconfigurabilă pentru fiecare caz în parte, care se potrivește mult mai bine și se poate modifica mult mai ușor.”

Birourile și spațiile de lucru deschise le oferă angajaților posibilitatea de a sta jos sau în picioare și de a se mișca atunci când lucrează singuri sau în echipă. Este foarte important pentru sănătate să oferim și să încurajăm aceste schimbări de postură. Șederea prelungită este principala caracteristică a vieții sedentare, adoptată de un număr atât de mare de oameni. Un studiu desfășurat timp de 12 ani, cu un eșantion de 17.000 de canadieni cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani, a arătat că timpul petrecut ziua în poziție așezată este asociat cu un risc sporit de mortalitate cauzată de diferite afecțiuni sau de probleme cardiovasculare, indiferent de nivelurile de activitate fizică desfășurată în timpul liber și de indicele de masă corporală.”*14 Corpul uman a fost creat pentru mișcare, chiar și în spațiile de birouri.

Fortius_06

Personalul folosește aceste stații de lucru deschise și accesibile.

Calitatea mediului construit, arată cercetările, joacă un rol important pentru sănătate și starea de bine, spune Julie Sless, vicepreședintele Herman Miller Canada. „Pentru promovarea importanței mișcării și sportului pentru copii, adulți și familii, centrul oferă un loc care emană o cultură a sănătății. Este o atmosferă revigorantă și o invitație deschisă la participare. Din multe puncte de vedere, centrul reflectă un model salutogenic, un design axat pe dimensiunea umană care promovează munca, refacerea și starea de bine.”*15

Acest model este susținut de unii dintre cei mai cunoscuți atleți americani care au un rol activ în folosirea, susținerea și promovarea centrului. Unul dintre aceștia este Steve Nash, vedetă NBA All-Star, director general al echipei naționale canadiene de baschet masculin și membru al Comitetului consultativ Fortius. Cu ocazia ceremoniei de deschidere, împreună cu un grup de liceeni din Burnaby, sub obiectivul camerelor televiziunilor locale și naționale, precum și sub privirea reporterilor, Nash a pășit la linia de aruncare liberă din sala de sport și, în aplauzele tuturor, a dat coș pentru prima dată în istoria centrului.*16 „Atleții precum Steve Nash sunt modele pentru toți, mai ales pentru tineri”, spune Abrahams.

Printre cei care au vizitat centrul se numără miniștri ai sănătății și oficiali guvernamentali. „Aceștia sunt interesați mai ales de axarea pe client și de colaborarea profesională care se desfășoară la noi”, spune Cannell. „Am investit foarte mult timp pentru a înțelege în ce condiții se va desfășura activitatea profesională în prezent și în viitor și pentru a recunoaște importanța experienței clientului. Dacă am fi trecut la partea de design prea devreme, rezultatul nu ar fi corespuns cu viziunea noastră la fel de bine ca acum. Deoarece nivelul la care prestăm serviciile este unic, există aspecte pe care alte clinici, atât din mediul privat, cât și din cel public, le pot învăța de la noi.”

1. “ Physical Inactivity: A Global Health Problem,” World Health Organization, http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_inactivity/en/ (ultima accesare: 14 noiembrie 2013).

2. Jason Koebler, “Canadian Obesity Rates Hit Record Levels,” US News and World Report, February 27, 2013, http://www.usnews.com/news/articles/2013/02/27/canadian-obesity-rates-hi... (ultima accesare: 14 noiembrie 2013).

3. “Adult Obesity Facts,” Centers for Disease Control and Prevention, August 16, 2013, http://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html (ultima accesare: 14 noiembrie 2013).

4. “ 31% of Canadian Kids are Overweight or Obese,” CBC News, September 20, 2012, http://www.cbc.ca/news/health/31-of-canadian-kids-areoverweight-or-obese... (ultima accesare: 14 noiembrie 2013).

5. “ Health Care Costs of Physical Inactivity in Canadian Adults,” NRC Research Press, June 6, 2012, http://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/h2012-061#.UptmoSg0_zI (ultima accesare: 14 noiembrie 2013).

6. “ Physical Inactivity a $6.8 Billion Burden to Canadians,” Queen's University News Center, June 6, 2012, http://www.queensu.ca/news/articles/physical-inactivity-68-billion-annua... (ultima accesare: 12 noiembrie 2013).

7. “ Benefits of Sports,” University of Missouri Health Care, http://www.muhealth.org/body_teens.cfm?id=4402 (ultima accesare: 13 noiembrie 2013).

8. “ Physical Activity,” Ontario Ministry of Health and Long-term Care, http://www.mhp.gov.on.ca/en/active-living/physical-activity.asp (ultima accesare: 13 noiembrie 2013).

9. “ WHO Definition of Health,” World Health Organization, http://www.who.int/about/definition/en/print.html (ultima accesare: 13 noiembrie 2013).

10. “A bout Us,” Fortius Sport & Health, (http://fortiussport.com/about-us)

11. Lynda Cannell, interviu personal, 30 octombrie 2013, pentru acest citat și următoarele

12. Lynn Furlotte, interviu personal, 30 octombrie 2013, pentru acest citat și următoarele

13. Anthony Abrahams, interviu personal, 30 octombrie 2013, pentru acest citat și următoarele

14. “ Sitting Time and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer,” Pennington Biomedical Research Center and the Canadian Fitness and Lifestyle Research Institute, 2009, http://www.ergotron.com/portals/0/literature/other/english/ACSM_SittingT... (ultima accesare: 13 noiembrie 2013).

15. Julie Sless, interviu personal, 2 octombrie 2013

16. “ Canadian Basketball Star Steve Nash Makes the First Shot to Christen Fortius Athlete Development Centre,” Fortius Sport & Health, May 15, 2013, http://fortiussport.com/news/canadian-basketball-star-steve-nash-makes-f... (ultima accesare: 13 noiembrie 2013).

Credit foto: Ema Peter